SYDNEY (Reuters) – De internetstoring in Tonga wordt vermoedelijk veroorzaakt door een scheepsanker. Dat zegt de eigenaar van de onderzeese kabel die afgelopen zondag brak, en ervoor zorgde dat de Zuid-Pacifische natie zo goed als afgesloten is van de buitenwereld.

“We hebben de oorzaak nog niet echt vastgesteld, maar hoogstwaarschijnlijk was het een boot met een anker die de kabel heeft getrokken, of iets dergelijks”, aldus de eigenaar.

Tonga’s enige glasvezelkabel, die het land verbindt met andere onderzeese internetkabels bij Suva in Fiji, is op zondagavond op twee plaatsen in een straal van ongeveer 10 km van Tonga’s kustlijn doormidden gebroken, vertelde Paula Piveni Piukala, directeur van kabeleigenaar Tonga Cable Ltd tegen persbureau Reuters.

 

 

^ De gebroken onderzeese kabel; Bron: https://www.submarinecablemap.com/ 

In de hoofdstad Nuku’alofa werd al snel een satellietverbinding opgezet om op die manier toch  een ​​beperkte en langzame back-upverbinding te bieden, waardoor er al snel honderden mensen in de rij stonden voor een overheidstelecommunicatiebureau alwaar het signaal het meest betrouwbaar was.

Piukala was toevallig bij een vergadering van de telecomindustrie in Hawaï toen de verbindingen onderbroken werden, en was dus in staat om snel de back-up satellietverbinding te regelen, alhoewel hij er wel direct bij zei dat deze slechts ongeveer een tiende van de capaciteit van de kabel kon leveren.

“Het is alsof we teruggaan naar het begin van het internet”, zei de woordvoerster van Tonga, Sia Adams aan de telefoon. “Je moet gewoon op je beurt wachten om 20 minuten internettoegang te hebben … het is op dit moment erg warm hier in Tonga, maar er is buiten een tent opgezet met stoelen, zodat mensen kunnen wachten”

De openingsuren van het overheidstelecommunicatiebureau zijn verlengd tot middernacht om massa’s functionarissen, zakenmensen en gewone mensen te faciliteren in internet, om bankzaken te kunnen regelen, vliegtickets te kopen en “om gewoon te chatten”, zei Filimone Iloa, een medewerker bij Tonga Communications Corporation.

Het probleem illustreert de kwetsbaarheid van onderzeese glasvezelkabels, die met een datadragende capaciteit van ongeveer 200 maal die van satellieten dé ruggengraat van wereldwijde communicatie zijn geworden. Gebroken kabels zorgden in 2017 er al voor dat Somalië zonder internet kwam te zitten, en sloten delen van Egypte en India van het net af in 2008.

“Ik heb een hotel en ik heb geen idee wie er op Booking.com of Expedia heeft geboekt”, zegt Kjell Stave, eigenaar van het Mystic Sands hotel in de Vava’u-archipel in het noorden van Tonga. Ook hij kan geen verbinding maken.

Ook zijn luchtvaartmaatschappijen momenteel niet in staat om te vertellen of er vluchten overboekt zijn, tot het moment dat er passagiers op het vliegveld komen opdagen, voegde hij eraan toe.

 

Bron: Reuters – bewerkt door AlbertICT