Tonga’s enige internetkabel in het midden van de Grote Oceaan is kapot gegaan – en nu zit nagenoeg heel Tonga zonder internet.

 Het wordt de komende tijd behelpen voor inwoners van de eilandengroep Tonga. Afgelopen zondag ging er wat mis met de enige onderzeese glasvezelkabel die Tonga met het internet verbindt, waardoor de inwoners ineens compleet van de buitenwereld afgescheiden werden; mensen waren niet in staat om gebruik te maken van het internet, en ook internationale telefoongesprekken waren niet mogelijk.

Een klein internetbedrijf dat satellieten gebruikt, bood hun hulp aan en heeft meegeholpen aan het herstellen van een (nood)verbinding zodat internationale telefoongesprekken weer mogelijk werden,en een aantal andere diensten die de overheid van vitaal belang vindt weer gebruikt kunnen worden. Maar het grootste deel van de bevolking zal hier maar weining baat bij hebben; omdat er slechts beperkte bandbreedte beschikbaar is, is er voor gekozen om toegang tot sociale netwerken geblokkeerd. 

 Er is momenteel een reparatieschip aangemeerd in Samoa en het kan nog wel zeker drie dagen duren om de beschadigde kabel te bereiken. Daarna kunnen de reparaties beginnen, deze kunnen tot wel drie weken duren..